Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pachatelé útoku na Skripala jsou dva, utekli do Ruska, píše se v Británii

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Bývalého ruského agenta Sergeje Skripala se podle informací listu The Sun pokusili 4. března zavraždit dva muži, kteří následujícího rána britské území opustili. Nyní jsou prý v Rusku pod ochranou prezidenta Vladimira Putina.

Skripal a jeho dcera Julija útok novičokem přežili a po zhruba dvouměsíční léčbě byli propuštěni z nemocnice v Salisbury. Londýn z odpovědnosti za útok obvinil ruské tajné služby, ale Moskva jakýkoli podíl na otravě popírá. 

Britská policie se nyní zaměřila na dvě "zájmové osoby", které mají téměř jistě kontakty v Rusku. Obě tyto osoby Británii opustily 5. března ráno, čtyřiadvacet hodin po spáchání útoku. Jejich jména britský list neuvádí, Scotland Yard prý žádné větší oznámení zatím nechystá.

Skripalovi se po propuštění skrývají na neznámém místě. Nejsou podle ruských médií ve spojení ani s příbuznými v Rusku, kteří se kontaktu domáhali. Sestřenice Julije Skripalové Viktorija se opakovaně snažila získat britské vízum, aby mohla příbuzné v Británii navštívit. Žádost ale britské úřady zamítly.

Témata:  Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.