Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý kompromis kvůli migraci? Čeští politici hodnotí dohodu rozporuplně

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Praha - Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) a ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) se v pondělí dohodli na kompromisu, která má zažehnat spor o uprchlíky. Dle dohody se mají zřídit transitní centra u rakouských hranic. Čeští politici hodnotí dohodu rozporuplně.

Merkelová souhlasila se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou migranti registrovaní jinde v EU vraceni. Spor ohrožoval nejen budoucnost spolkové vlády, ale i tradiční unii vládních stran CDU a CSU.

Poslanec Ondřej Veselý (ČSSD) řekl, že kompromis znamená posun v postoji Německa. "Znamená to, že Německo už netahá migranty do Evropy," uvedl. Krok bude podle něj i zpětnou vazbou pro země, odkud migranti do Evropy míří. "Bude jasné, že už to není otevřená náruč, že nemají chodit v takových počtech," řekl člen sněmovního evropského výboru. 

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek ČTK sdělil, že kompromis řeší vnitropolitickou situaci v Německu. "Očekávám, že podobný režim nastaví i Rakousko a možná i další země. A předpokládám také, že se nebude jednat o krátkodobé řešení. Bohužel. Doplatí na to především turisté, lidé cestující přes hranici za prací a dopravci," napsal Ženíšek v textové zprávě.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský by raději hledal společná evropská řešení. "Pokud se bude řešení evropského problému nechávat na řešení jednotlivých států, bude výsledek vždy složitější, dražší a obavám se i v konečném důsledku oslabující EU i Česko," uvedl.

Témata:  Marek Ženíšek (TOP 09) Jan Farský Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy