Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurz odmítl kritiku rakouského přístupu k migraci, chce posunout reformu unijního azylového systému

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Vídeň - Evropské unii od 1. července předsedá Rakousko. Kancléř Sebastian Kurz dnes řekl, že se pokusí dál posunout jednání o reformě unijního azylového systému, které se táhne už několik let.

Kurz nečeká zásadní úspěch ve věci, na níž si vylámaly zuby předcházející předsednické země, včetně Slovenska, Estonska, Malty a naposledy Bulharska. "Povinností předsednictví je na reformě dál pracovat. Ale rád bych řekl, že to bude složitá práce, protože dohodu nebylo možné najít v minulých letech. A teď nemáme důvod si myslet, že něco v příštích měsících půjde rychleji," uvedl dnes kancléř.

Připomněl také, že Vídeň se velmi skepticky staví k nejspornější součásti reformy, tedy k povinnému přerozdělování žadatelů o azyl mezi ostatní státy bloku v případě krizové zátěže jedné země. "Kvóty na uprchlíky" státy EU hluboce rozdělují už od chvíle, kdy komise tuto věc zabudovala do původního návrhu reformy v roce 2016.

Země z východní a střední Evropy podobné řešení jednoznačně odmítají. Některé z nich se stavěly proti, už když bylo podobné řešení jednorázově použito ve snaze pomoci Řecku a Itálii, zemím zasaženým migrační vlnou. Byly však přehlasovány. V rámci programu ale bylo nakonec přerozděleno výrazně méně lidí, než byl původní předpoklad 120.000.

"Pokud jde o relokace, vždy jsme byli skeptičtí. Měli jsme pocit, že to nikdy nebude jednomyslné rozhodnutí a ukázalo se, že to tak je. A nikdy jsme si nebyli jisti, že relokace budou fungovat," poznamenal dnes Kurz.

Složitě dojednávaná reforma se skládá ze sedmi částí, z nichž na pěti, které se týkají například zlepšení společných databází, se členské země v zásadě shodly. Kurz dnes připomněl pohled předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, podle kterého by mohlo být možné dokončit těchto pět částí reformy a pak se soustředit na zbývající sporná témata. Tedy především na onu možnost povinného přerozdělování migrantů, která v návrhu stále existuje.

Témata:  Rakousko EU uprchlíci Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy