reklama

Stovka teroristů čeká na příležitost?

Jambon v rámci tiskové konference v americkém New Yorku vysvětlil, že z Belgie do Sýrie a dalších zemí odešlo po boku IS bojovat celkem 300 lidí, z čehož 200 se mezitím opět vrátilo do Belgie.

Asi polovina z nich je podle něj zklamána touto teroristickou skupinou poté, co se stala svědkem hrůzných činů, které páchá. Ti by mohli zemi pomoci odradit potenciální nové členy od toho, aby se ke skupině přidávali.

Zbývajících sto lidí se ale podle Jambona do Evropy mohla vrátit s rozkazy provést teroristické útoky.

Přijde další útok?

Ačkoliv jsou dle jeho slov příslušné úřady a orgány po celém kontinentu ve stavu nejvyšší pohotovosti, nemají podle něj dostupné žádné informace o tom, že by se měl chystat další útok.

Jak ale týdeník připomíná, německá policie tento čtvrtek oznámila, že zadržela tři muže syrské národnosti, kteří zřejmě plánovali útoky bombami a střelnými zbraněmi v německém Düsseldorfu. Čtvrtý muž z této skupiny se sám policii ve Francii v únoru přiznal.

Belgie jako riziková země

I někteří členové teroristické skupiny, která 22. března zaútočila na Brusel a zabila 32 lidí, byli takzvaní zahraniční bojovníci – tedy lidé, kteří odešli bojovat po boku teroristů do Sýrie a dalších zemí a následně se vrátili.

„Ty útoky přišly příliš brzy," uvedl také podle amerického deníku New York Times v Americe Jambon a vysvětlil, že snahy o zlepšení získávání informací a jejich sdílení byly urychleny až po 22. březnu.

„Myslím, že jsme hodně pokročili," okomentoval to Jambon. Týdeník ale poukazuje na protiteroristickou zprávu Mezinárodního centra pro boj s terorismem z kraje dubna, podle které většina zahraničních bojovníků pochází pouze ze čtyř zemí EU: Belgie, Francie, Německa a Velké Británie. Podle této zprávy je právě v Belgii nejvyšší počet zahraničních bojovníků v přepočtu na počet obyvatel.