Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko je rozpolcené, rozhodnutí nové vlády se nelíbí EU

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava – Polsko se v posledních měsících chtě nechtě stalo středem pozornosti celé Evropské unie. Vše se točí okolo nové vlády a jejích rozhodnutí, které podle EU ohrožují právní řád v zemi. Jak nyní informuje bruselský týdeník Politico Europe, tento názor vyšly do ulic podpořit desítky tisíc lidí v čele se dvěma bývalými prezidenty. Vláda ale své kroky dál obhajuje.

Polská krize

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost v říjnu minulého roku zvítězila v parlamentních volbách a sestavila v čele s premiérkou Beatou Szydlovou vládu, která se ovšem od té doby stala terčem kritiky Evropské unie.

Problematické jsou především spory ohledně jmenování ústavních soudců a změny ve fungování ústavního soudu, který tento soud sám považuje za protiústavní. To ale vláda i premiérka odmítají.

Jak týdeník dále uvádí, padla také obvinění z ovládnutí státem vlastněných médií vládou a zvýšení sledovacích práv a možností policejních složek. Podle týdeníku ale vláda tuto kritiku odmítá a připomíná, že získala mandát od voličů.

Svobodné Polsko

Tuto sobotu proto občanské hnutí Výbor na obranu demokracie (KOD) uspořádalo ve Varšavě protestní pochod, kterého se podle informací týdeníku s odkazem na oficiální úřady zúčastnilo až 50 tisíc lidí. Připomíná, že pochod proběhl v den 27. výročí svržení komunismu v zemi.

Ačkoliv hnutí již v minulosti protesty pořádalo, tentokrát jej podpořili i dva bývalí prezidenti Polska: Aleksander Kwasniewski a Bronislaw Komorowski. Podle týdeníku tak chtěli lidem připomenout svou víru ve svobodu a demokracii, které si získali 4. června 1989 ve volbách, které komunisty zbavily moci.

„Chceme svobodné Polsko, protože jsme za něj bojovali, snili jsme o něm a budovali jsme ho," pronesl před shromážděnými Komorowski, který byl během vlády komunistického režimu disidentem.

Nezávislost v rámci EU

Týdeník podotýká, že ačkoliv protestní pochod ve Varšavě byl největší, nebyl jediný. Další se odehrály v dalších polský městech, ale také například v Berlíně nebo belgickém Bruselu, který je hlavním sídlem Evropské unie.

Jaroslaw Kaczynski, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost, ale na regionálním setkání strany ve Varšavě uvedl, že jejich politika zlepšuje životy Poláků a chrání nezávislost Polska v rámci EU.

Poláci mají právo na „nový a lepší útvar, který by lépe sloužil většině Poláků. A my se toho nevzdáme," pronesl Kaczynski během svého dramatického projevu.

Témata:  Polsko EU demokracie

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy