Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je Trumpův nepřítel? Jeho výrok před setkáním s Putinem vyvolal rozruch

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Brusel - Americký prezident Donald Trump v neděli označil EU za nepřítele své země, měl tím na mysli především obchodní vztahy. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová na to dnes reagovala slovy, že EU jednoznačně počítá Spojené státy za svého přítele.

Také zástupci několika členských států EU dali při příchodu před dnešní schůzkou amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem najevo, že vztahy mezi USA a Evropou pokládají za partnerské.

Místopředseda české vlády pověřený řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček řekl, že je dobře, že se helsinská schůzka odehrává. "Vždy je dobré vyjednávat. Žádná konkrétní očekávání nemám," podotkl.

"Bylo by celkem dobré, zeptat se ho, koho vlastně pokládá za přátele," poznamenala dnes Mogheriniová k Trumpovým výrokům. Evropské unii je podle ní zcela jasné, kdo jsou její přátelé. Změna americké administrativy přátelství EU a Spojených států podle ní neohrozila. "Jsme a vždy budeme přátelé a blízcí partneři. Ale ve světě máme také mnoho dalších přátel: Kanadu, Jižní Koreu, Japonsko - zítra (v úterý) s nimi podepisujeme obchodní dohodu - Austrálii, Nový Zéland," připomněla Mogheriniová.

Belgický ministr zahraničí Didier Reynders poznamenal, že před Trumpovou schůzkou s Putinem je potřeba připomenout trvající evropskou podporu Ukrajině a Gruzii. "Myslím, že Spojené státy nejsou prezident Trump a Trump není USA," poznamenal lucemburský ministr Jean Asselborn. Jeho maltský kolega Carmelo Abela řekl, že nevidí nepřátele, ale jen partnery, byť by s některými bylo možné spolupracovat lépe.

Témata:  Federica Mogherini EU Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy