Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové referendum o brexitu? Nic takového nebude, vzkazuje mluvčí Mayové

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové dnes vyloučil možnost uspořádat nové referendum o brexitu. Zároveň sdělil, že brexitový plán zveřejněný minulý týden je jediný způsob, jak dosáhnout dohody o odchodu Británie z EU, který bude v souladu s vládními cíli.

Londýn minulý týden zveřejnil podrobnosti plánu na odchod z EU, který je ale pro zastánce takzvaného tvrdého brexitu nepřijatelný. Odstoupili kvůli tomu dva ministři.

Někdejší členka kabinetu Justine Greeningová, která do ledna řídila školství, dokument o brexitu označila za nejhorší pro obě strany. Sama v referendu v roce 2016 hlasovala pro setrvání v unii. Podle ní byl se teď mělo konečné rozhodnutí vrátit k občanům, aby se vyřešil zablokovaný spor mezi politiky.

Greeningová napsala v listu The Times, že existují tři možnosti - plán Mayové, zůstat v EU nebo z unie odejít bez dohody. Lidé by měli mít možnost označit první a druhou volbu, aby se dospělo ke konsensu.

V rozhovoru s BBC řekla, že vládní dohodu považuje "za moudrý pokus o kompromis, který nevyhovuje nikomu". "Pravda je, že parlament je zablokovaný. Ať bude na stole jakýkoli návrh, najdou se poslanci, kteří ho odmítnou. Británie ale potřebuje najít cestu kupředu," řekla Greeningová. BBC ji označuje za nejvyššího bývalého člena vlády, který se vyslovil pro nové referendum. 

"Britská veřejnost hlasovala pro vystoupení z Evropské unie. Nebude druhé referendum...za žádných okolností," řekl dnes mluvčí Mayové.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy