reklama

Tři členky Pussy Riot poslal v roce 2012 moskevský soud na dva roky za mříže za výtržnosti v chrámu Krista Spasitele. Skupina tehdy v chrámu křičela text písně Bohorodičko, vyžeň Putina.

Štrasburský soud nyní rozhodl, že v případu došlo k porušení článku 3 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který hovoří o zákazu nelidského a ponižujícího zacházení. Soudu vadí podmínky, ve kterých byly ženy převáženy k soudu, a rovněž ponižující zacházení, kterému byly vystaveny v soudní síni.

"Soud připustil, že reakce na porušení pravidel chování v místě určeném pro modlitby mohla být oprávněná. Nicméně stanovil, že uvěznit je za to, že měly na sobě barevné oblečení, mávaly rukama a kopaly nohama a použily i nadávky, aniž byl zanalyzován text jejich písně a okolnosti jejich vystoupení, bylo nepřiměřeně přísné," uvedl evropský soud ve svém prohlášení.

Rusko musí podle soudu zaplatit Tolokonnikovové a Aljochinové po 16.000 eurech (přes 400.000 Kč) a Samucevičové 5000 eur (téměř 130.000 Kč). Má rovněž uhradit soudní výlohy ve výši 11.760 eur (přes 300.000 Kč).