Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko sužují nejhorší lesní požáry v dějinách

požár
požár
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédsko sužují kvůli neobvykle suchému a teplému počasí lesní požáry. Nejpostiženější jsou regiony Gävleborg, Jämtland a Dalarna, které leží v centrální části skandinávské země.

Podle agentury civilní ochrany jsou požáry nejhorší v moderních dějinách země, informoval dnes server The Local. Hasit se oheň nedaří především v okolí Älvdalenu, asi 300 kilometrů severozápadě od Stockholmu. Požár totiž zachvátil vojenský výcvikový prostor, a hasičům tak hrozí nebezpečí kvůli nevybuchlé munici. Lesy hoří ale po celé zemi. Speciální vrtulníky vyslalo na pomoc Švédsku už Norsko a Itálie.

Za šíření požárů nemohou jenom vysoké teploty, ale také skutečnost, že teplo přišlo letos obzvlášť brzy. Zatímco jindy není v květnu ve Stockholmu neobvyklé ani sněžení, letos Švédsko zaznamenalo nejteplejší pátý měsíc roku v dějinám měření. Některá švédská města naměřila teploty nad 30 stupňů Celsia dokonce několik dní v řadě. 

Kromě kombinace sucha a vysokých teplot sehrál v aktuálních požárech svou roli také lidský faktor. Řada požárů po celé zemi vznikla kvůli neopatrnému zacházení s ohněm, například při grilování. 

Témata:  Švédsko počasí požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy