Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie popřela informaci, že Libye nechala v moři utopit migranty z lodi

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vídeň/Řím - Rakousko dnes oznámilo, že nepřevezme žádného ze 450 migrantů, kteří byli minulý týden zachráněni z rybářské lodi ve Středozemním moři. Itálie odmítla informaci, že libyjská pobřežní stráž nechala při záchranné akci na moři dvě ženy s dítětem a plavidlo potopila.

Všech 450 zachráněných migrantů se do pondělí vylodilo v sicilském přístavu Pozzallo. Italský premiér Giuseppe Conte se o víkendu obrátil na EU s žádostí o řešení situace a o převzetí migrantů. Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko oznámily, že přijmou po 50 uprchlících. Irsko se ujme dvaceti. 

"Rakousko od roku 2015 přijalo více než 150.000 žádostí o azyl a v poměru k počtu obyvatel učinilo jeden z největších příspěvků do migrační politiky EU," řekl dnes rakouský kancléř Sebastian Kurz. "Mnoho dalších zemí jich přijalo velmi málo," poznamenal s tím, že Rakousko se proto "nebude účastnit dalšího přerozdělování".

Šéf španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps na twitteru uvedl, že jeho organizace našla dnes u libyjských břehů v moři dvě mrtvoly (ženu a dítě) a živou ženu. Camps také obvinil libyjskou pobřežní stráž, že nepomohla všem migrantům z jedné lodi. 

Na to vzápětí reagoval italský ministr vnitra Matteo Salvini. "Jen se pokuste najít tweet, v němž někoho vyzývám, že se lidské bytosti mají nechávat na moři. Mým cílem je všechny zachránit, o všechny se postarat, všechny nakrmit, ale také zamezit tomu, aby všichni (migranti) skončili v Itálii," uvedl šéf protiimigrantské Ligy, jemuž se v nynější vládě podařil prosadit tvrdý postup vůči migraci.

"Matteo Salvini, takhle provádí libyjská pobřežní stráž humanitární záchranu. Open Arms zachránila jedinou přeživší, zatímco tvoji libyjští přátelé zabili ženu a dítě. Zachovej se alespoň dnes slušně, mlč a otevři přístavy," vyzval ministra vnitra poslanec levicové strany Svobodní a rovní Erasmo Palazzotto.

Salvini dnes znovu zopakoval, že jeho "postoj je pevný" a že nevládním organizacím přístavy neotevře. "Dvě lodě španělské nevládní organizace se vrátily do Středomoří naložit lidské bytosti. Ať šetří čas a peníze, italské přístavy uvidí jen z pohlednice," napsal Salvini na twitteru.

Témata:  uprchlíci Itálie Rakousko Libye

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy