Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to vlastně vypadá v Berlíně? Návštěva prý může turisty vyléčit ze stereotypů

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Návštěva Berlína může zahraniční turisty vyléčit ze stereotypů o Německu. Památky sice také navštíví, ale hlavním lákadlem je zdejší genius loci. Uvedl to Burghard Kieker, šéf marketingové agentury VisitBerlin.

"Berlín je nejefektivnější zbraň proti stereotypům o Německu - proti představě o úžasně disciplinovaných lidech, kteří vstávají v šest hodin a hned začnou vyrábět auta, o lidech, kteří jdou do sklepa, když se chtějí zasmát," říká s úsměvem Kieker.

Naráží tak na uvolněnou a svéráznou atmosféru řady městských částí, kterou se Berlín do značné míry liší od měst jako Mnichov nebo Hamburk, i na často divoký mix, který tvoří jeho obyvatelé pocházející z celého světa. Řada cizinců se pak podle něj při návštěvě metropole ptá, jestli skutečně patří k Německu. "Lidé už nechtějí jen objet město autobusem, ale chtějí se potkat s místními a zjistit, jak žijí," míní Kieker.

Loni Berlín navštívilo 14 milionů turistů. V průměru se zdrželi 2,4 noci a utratili zde 210 eur (5380 korun) za den. Ze zahraničí nejčastěji přijíždějí Britové, Italové a Američani, nejvíce zase utrácejí Rusové, Číňani a lidé z arabských zemí.

Zájem turistů o Berlín, jehož počet obyvatel každoročně vzroste o 40.000, podle Kiekera neoslabil ani krvavý teroristický útok z prosince 2016, ani krach aerolinek Air Berlin, které pro město představovaly důležitou spojnici se světem. Za prvních pět měsíců letošního roku stoupl počet návštěvníků Berlína oproti stejnému období loňského roku o 4,4 procenta.

Zhruba na této úrovni by agentura VisitBerlin chtěla růst udržet i v dalších měsících a letech, i když Kieker přiznává, že má ve skutečnosti jen velmi malé páky, jak to ovlivnit. "Nemyslíme, že to městu dělá dobře, když je růst počtu turistů přehnaný," míní Kieker, podle něhož pak může snadno přijít o svou jedinečnou atmosféru.

"V žádném případě nechceme rychlý masový turismus, kdy se lidé ve městě objeví na pět hodin a zase jsou pryč," zdůrazňuje. "Nechceme se stát Disneylandem, chceme být Berlínem," podotýká. 

Témata:  Berlín Německo turisté

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy