reklama

Většinu obětí tvoří civilisté, kteří byli zabiti v několika vesnicích na severu provincie, kterou kontroluje režim syrského prezidenta Bašára Asada. Mnohé místní obyvatele džihádisté zabili v jejich vlastních domech.

Bilance útoků je nejhorší v provincii Suvajda od začátku konfliktu v Sýrii v roce 2011. Zároveň jde o první útoky takového rozsahu spáchané IS za poslední měsíce. 

Už v prvních středečních hodinách se odpálili čtyři sebevražední atentátníci ve městě Suvajda. Další sebevražední útočníci a radikálové zabíjeli ve vesnicích na severu provincie. Nynější bilance je 246 mrtvých, z toho 135 civilistů, uvedl dnes ráno šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Mezi oběťmi jsou také provládní bojovníci a místní obyvatelé, kteří bránili své domovy se zbraní v ruce.

Podle oficiálních syrských médií provládní síly zahájily protiofenzivu a už získaly zpět tři vesnice, které ve středu ráno ovládl IS. Proti IS podle SOHR směřují také letecké údery. Na straně islamistů je údajně 56 mrtvých, z toho sedm sebevražedných atentátníků.