Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká Británii další referendum? Zastánci hlasování o brexitové dohodě jsou v převaze

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Aktuální průzkum společnosti YouGov mezi Brity ukazuje, že zastánci referenda o konečných podmínkách dohody s EU o vystoupení Spojeného království z bloku jsou poprvé v převaze nad těmi, kteří takový plebiscit odmítají.

Na otázku, zda by se mělo uskutečnit referendum o konečných podmínkách, které by měla obsahovat jakákoli brexitová dohoda s EU, odpovědělo kladně 42 procent respondentů. Proti bylo 40 procent a zbytek na věc neměl názor.

Dotazování se uskutečnilo mezi 1653 dospělými Brity tuto středu a čtvrtek, uvedl list The Times. Referendum o podmínkách brexitu přitom podpořilo 58 procent voličů Labouristické strany, 67 procent voličů Liberálních demokratů a 21 procent voličů konzervativců.

V prvním referendu o brexitu 23. června 2016 hlasovalo pro odchod 51,9 procenta lidí, tedy přibližně 17,4 milionu lidí. Kdyby se stejně referendum konalo nyní, hlasovalo by 45 procent Britů podle YouGov pro setrvání v EU, zatímco 42 procent pro brexit. Čtyři procenta by se hlasování nezúčastnila a devět procent neví, jak by hlasovalo.

Témata:  Brexit referendum Velká Británie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy