Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice vedená Kurdy se prý dohodla s Asadem na spolupráci

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Delegace kurdsko-arabské koalice tvrdí, že se dohodla s režimem prezidenta Bašára Asada na spolupráci s cílem ukončit sedmiletou občanskou válku. Syrská vláda žádný komentář k jednání neposkytla.

Podle politického křídla Syrských demokratických sil (SDF), které ovládají část severovýchodní Sýrie a které dosud podporovaly USA, vznikne společný výbor, na jehož půdě by se mělo jednat o dalším osudu Sýrie, a to v "hospodářské, vojenské, právní i politické" oblasti. S Asadovými zástupci se údajně dohodli také na plánu, na jehož konci by měla být "demokratická decentralizovaná Sýrie".

"Je ještě příliš brzy na to hovořit o dohodě, ale pracujeme na tom," uvedl jeden ze zástupců kurdsko-arabské koalice. Jednání podle něj budou "dlouhá a složitá, neboť vláda v Damašku je velmi centralizovaná".

Na jihu Sýrie mezitím dál pokračují boje proti Islámskému státu (IS). Syrská armáda dnes podle státní televize dobyla jednu vesnici ovládanou radikály a na území druhé vstoupila.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi dlouhodobě sleduje ze zahraničí, se mnoho někdejších protivládních povstalců z jihu země přidalo na stranu syrské armády a v bojích s radikálními islamisty jí pomáhají.

Témata:  Sýrie Bašár Asad Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy