Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedaleko Bali udeřilo zemětřesení. Nastala panika, nejméně 14 lidí zemřelo

Zemětřesení, ilustrační fotografie
Zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto

Jakarta - Indonéský ostrov Lombok, který leží nedaleko od oblíbené turistické destinace Bali, dnes ráno zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy stupnice. Zahynulo nejméně 14 lidí a stovky osob utrpěly zranění.

Zemětřesení udeřilo v 06:47 místního času (00:47 SELČ), kdy hodně lidí ještě spalo. Ohnisko se nacházelo v poměrně mělké hloubce sedmi kilometrů. Doposud bylo zaznamenáno přes 120 následných otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl intenzity 5,7 stupně.

Otřesy poškodily mnoho domů. Hodně lidí podle médií uteklo od hroutících se budov na volná prostranství. "V této chvíli ještě dáváme dohromady informace," sdělil mluvčí indonéského úřadu pro živelní katastrofy.

"Bylo to velice silné zemětřesení. Všichni jsme propadli panice a utekli ven, stejně tak sousedé," řekl agentuře AFP místní obyvatel žijící na severu Lomboku. Dodal, že došlo k výpadku dodávek elektřiny.

"Vyskočili jsme z postelí, abychom se vyhnuli tomu, že nám něco spadne na hlavu," řekl agentuře Reuters Jean-Paul Volckaert, kterého otřesy probudily ze spánku v hotelu. Zaskočil jej pohled na hotelový bazén s "vlnobitím jako na divokém moři", ale jev trval jen asi 20 až 30 vteřin.

Marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz Michal Tůma řekl, že zájezdy do Indonésie se na léto prakticky neprodávají. Destinace je podle něj tuzemskými turisty oblíbená hlavně v zimě, kdy hledají exotické dovolené při nepříznivém počasí v ČR.

V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu cunami, která zabila 230.000 lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

Témata:  Indonésie zemětřesení

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy