Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po zemětřesení v Indonésii uvázly stovky turistů na hoře, vydat se pro ně musely vrtulníky

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Jakarta - Indonésky ostrov Lombok se vzpamatovává z nedělního zemětřesení, které mělo sílu 6,4 stupně a vyžádalo si podle nové bilance 16 mrtvých. Záchranné operace pokračují, na nejvyšší hoře ostrova zůstaly uvězněny stovky turistů.

Podle místních úřadů se zatím podařilo z hory evakuovat na 250 lidí. Celkem tam uvízlo 820 osob, z nichž 617 byli cizinci. Na záchraně lidí z hory se podílejí dvě helikoptéry, část osob by se měla dostat dolů jednou ze stezek, kterou zemětřesení nezničilo.

Ohnisko nedělního zemětřesení, které udeřilo v 6:47 místního času (00:47 SELČ), se nacházelo v poměrně mělké hloubce sedmi kilometrů. Doposud bylo zaznamenáno více než 120 následných otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl intenzity 5,7 stupně. Otřesy poškodily mnoho domů.

Zemětřesení jsou v Indonésie poměrně častá. Tento největší ostrovní stát světa se totiž nachází v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence) na střetu kontinentálních desek. 

Témata:  Indonésie zemětřesení turisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy