Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po zemětřesení v Indonésii bylo ze sopky evakuováno přes 500 osob

indonésie
indonésie
Foto: INT

Jakarta - Ze sopky Rinjani na indonéském ostrově Lombok bylo evakuováno téměř 550 turistů. Na hoře uvázli po zemětřesení o síle 6,4 stupně. Češi podle vyjádření MZV ČR mezi nimi nejsou.

Zemětřesení, které si vyžádalo 17 obětí, v neděli poničilo přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, na níž tak zůstalo v noci z neděle na pondělí uvězněno 560 turistů, včetně občanů Thajska, dále pak lidé z Francie, Nizozemska, Španělska, Německa, Spojených států či Malajsie. 

Podle nejnovějšího sdělení indonéských úřadů bylo evakuováno 543 turistů a všichni jsou v dobrém zdravotním stavu. Většina z nich sestoupila k úpatí sopky v pondělí večer.

Do evakuace lidí z hory vysoké 3726 metrů byly zapojeny stovky záchranářů. Správa národního parku uvedla, že se podařilo zprůchodnit hlavní stezku vedoucí z vrcholu. Turistům sestupujícím z vrcholu vrtulníky shazovaly zásoby. 

Guvernér ostrova Lombok vyhlásil v oblasti třídenní stav nouze, během kterého budou probíhat ve zvýšené míře záchranářské a odklízecí práce. Infrastruktura na Lomboku nebyla v důsledku zemětřesení vážněji narušena. Na sopku Rinjani je ale kvůli hrozícím sesuvům půdy zakázán vstup.

Témata:  Indonésie zemětřesení turisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy