Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politik strany AfD slovně napadl Merkelovou. Označil ji za diktátorku

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: pm.gov.au

Berlín - Německý pravicový populistický politik strany Alternativa pro Německo (AfD) slovně napadl kancléřku Angelu Merkelovou a označil ji za „diktátorku", která se snaží „nahradit německý lid" migranty. Informuje o tom server The Local.

Alexander Gauland z anti-imigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), tvrdí, že liberální azylová politika Merkelové radikálně mění tvář celé země.

Merkelovou také nazval „kancléřkou-diktátorkou", čímž si z davu zasloužil potlesk. Dodal také, že německé mainstreamové strany sledují „lidskou povodeň". Jde podle něj o „pokus postupně nahradit německý lid populací přicházející ze všech částí světa".

Video s jeho proslovem se objevilo také na YouTube. Na něm mimo jiné Gauland (75) četl nápisy z transparentů, které drželi lidé v davu. „Dnes jsme tolerantní a zítra budeme cizinci v naší vlastní zemi" stálo na jednom z nich. Jde o krajně pravicový slogan používaný neonacistickou stranou NPD.

Minulý měsíc v Německu vzplály spory okolo dalšího výroku Gaulanda proti německém fotbalovému reprezentantovi tmavé pleti Jérômemu Boatengovi, jehož otec pocházel z Ghany. „Lidé si ho cení jako fotbalisty, ale nechtěli by mít Boatenga za souseda," prohlásil místopředseda AfD. Mluvčího Merkelové tato slova označil za „odporná a smutná."

Gauland na ně však v pátek v pátek, když řekl, že národní tým „už nadále není německý v klasickém slova smyslu".

V neděli pak na jeho slova navázala i předsedkyně AfD Frauke Petry. Ta se pustila do německého fotbalového reprezentanta Mesuta Özila, vadila jí jeho fotografie před muslimskou svatyní Kaabu v Mekce. Özil je potomkem tureckých rodičů.

Témata:  Angela Merkelová AfD uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy