Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát přišel o údolí řeky Jarmúk

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Asadova armáda dnes dobyla údolí řeky Jarmúk, které ovládaly zbytky oddílů Islámského státu (IS). Informovala o tom dnes libanonská televize Al-Manár blízká hnutí Hizballáh. Vládní vojska tak kontrolují už téměř celý jihozápad Sýrie u hranic s Izraelem a Jordánskem.

Už v pondělí dobyla syrská vládní vojska podporovaná Ruskem hlavní baštu zbytků oddílů IS v této oblasti, obec Šadžara, která leží v provincii Dará. Televize Al-Manár dnes uvedla, že syrská armáda má údolí řeky Jarmúk plně pod kontrolou. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ovládá ještě asi stovka džihádistů z frakce spřízněné s IS malé území na jihozápadě provincie Dará.

Syrská armáda zahájila nynější ofenzivu na jihozápadě Sýrie 18. června, cílem bylo dobýt oblast z rukou povstalců a porazit zbytky oddílů IS. Boje se vedly zejména v provinciích Kunajtra a Dará, která bývá označována za kolébku povstání proti Asadovu režimu, jež vypuklo v roce 2011.

Město Dará dobyla syrská armáda 12. července, už týden předtím ovládla důležitý přechod na hranici s Jordánskem. 

Postup syrské armády na jihozápadě Sýrie zvýšil napětí mezi Sýrií a Izraelem, jehož vláda se obává přítomnosti íránských jednotek v blízkosti svých hranic. 

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.