Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proces s Manafortem začal: Podle prokuratury lhal a stavěl se nad zákon

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Alexandrie (Virginie, USA) - V úterý začal soud s Paulem Manafortem, někdejším šéfem volebního štábu Donalda Trumpa. Je obviněn z podvodů a ze zatajení desítek milionů dolarů. Lhal s stavěl se nad zákon, řekli zástupci prokuratury v úvodní řeči.

Proces je v médiích vnímán jako test týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016.

"Muž v této soudní síni si myslel, že se na něj zákon nevztahuje - ani daňový zákon, ani bankovní zákon," prohlásil státní žalobce Uzo Asonye. Za jeden z důkazů označil luxusní obleky či další drahé věci, na které oficiálně přiznané Manafortovy příjmy nemohly stačit.

Proces začal výběrem šesti porotců, šesti porotkyň a čtyř náhradníků, který proběhl v netypicky rychlém čase několika hodin. Manafortův obhájce poté ve své úvodní řeči prohlásil, že jeho klient učinil chybu, když důvěřoval dalšímu bývalému Trumpovu spolupracovníkovi a svému dlouholetému obchodnímu partneru Ricku Gatesovi. Ten byl podle obhajoby strůjcem podvodů, z nichž prokuratura viní Manaforta. Sám Gates se ke svému podílu na vině již přiznal a s Muellerem spolupracuje.

Manafort je v tomto procesu obviněn ze zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého lidovým povstáním v únoru 2014, jakož i daňových a bankovních podvodů.

Žalobci se chystají během procesu předvést 35 svědků a předložit na pět stovek důkazů, které podle nich svědčí o Manafortově vině. Celkem může být odsouzen k desítkám let za mřížemi. Podle některých expertů však není vyloučeno, že mu Trump případný trest zmírní či promine.

Manafort čelí rovněž obvinění v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. Soud v této věci začne v září.

Témata:  Paul Manafort Donald Trump USA soudy

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy