Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po souši z Turecka do Řecka opět přicházejí davy uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - Pozemní cestou z Turecka do Řecka přišlo v prvním pololetí více než 10.000 migrantů, kteří prchají z Blízkého východu a z Asie před válkou nebo špatnou ekonomickou situací. To je o 2500 lidí více než ve stejném období v roce 2017. Celkem podle UNHCR letos dorazilo z Afriky do Evropy přes Středozemní moře na 62.300 migrantů.

Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na řeckou pobočku organizace Lékaři bez hranic. Organizace vyzvala řeckou vládu, aby na řecko-turecké hranici posílila humanitární personál, protože tamní kapacity nestačí.

Také Úřad OSN pro uprchlíky (UNHCR) varoval, že po souši přichází do Řecka stále více běženců. Ten rovněž vyzval tamní vládu, aby zvýšila ubytovací kapacity pro uprchlíky v tomto regionu a zlepšila podmínky v těch stávajících.

Přes turecko-řeckou hranici se migranti dostávají přeplutím řeky Evros, která protéká podél hranice. Obvykle to zabere pár minut, ale proud řeky je zrádný a někteří migranti se tam ji utopili, uvedl Reuters.

Do Řecka se dostávají migranti z Turecka i přes moře, od začátku roku jich takto připlulo podle UNHCR z Turecka a od afrických břehů 16.140. Tento počet je ale velmi nízký ve srovnání s rokem 2015, kdy na řecké ostrovy připlul z Turecka téměř milion běženců. 

Momentálně se s největším náporem běženců, kteří prchají přes Středomoří do Evropy, potýká Španělsko. Od začátku roku tam dorazilo podle UNHCR 27.610 migrantů z Afriky, dalších 18.475 běženců připlulo letos od afrických břehů do Itálie. 

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.