Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude další prezident Německa? Gauck potvrdil, že se o další období ucházet nebude

Německý prezident Joachim Gauck
Německý prezident Joachim Gauck
Foto: Bild.de

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck (76) dnes oficiálě oznámil, že se nebude příští rok ucházet o druhé funkční období. Média už začala spekulovat o jeho možných nástupcích.

Gauck na tiskové konferenci v Berlíně uvedl, že by memohl garantovat, že by se úřadu dokázal věnovat se stejnou energií jako doposud.

Vládní politici podle místních médií dlouho usilovali o to, aby Gauck coby exšéf úřadu zkoumajícího činnost východoněmecké tajné policie Stasi znovu kandidoval. Chtěli tím zabránit mimo jiné rozepřím uvnitř koalice křesťanských a sociálních demokratů před parlamentními volbami, které se budou konat na podzim 2017.

Gauck nahradil v březnu 2012 v úřadu prezidenta Christiana Wulffa, který odstoupil po sérii afér. Pokud by se rozhodl zastávat nejvyšší ústavní funkci i ve druhém volebním období, bylo by mu na konci mandátu 82 let.

Mezi favority na novou hlasu státu jsou za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) a bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) dlouholetý předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert, ministr financí Wolfgang Schäuble, ministryně obrany Ursula von der Leyenová a poslankyně Gerda Hasselfeldtová. U socialistů nejčastěji zaznívá jméno ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera.

Témata:  Joachim Gauck Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy