Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požáry ohrožují španělskou Valencii, tři tisícovky lidí byly evakuovány

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Od pondělka se na východním pobřeží Španělska v regionu Valencie šíří lesní požáry. Oheň zničil dvě desítky domů a na 2700 hektarů půdy. Evakuovány byly již 3000 lidí.

Příčinou požáru u obce Lluxent byl blesk, který v pondělí uhodil do stromu. V celém autonomním regionu Valencie bojují nyní hasiči s desítkou požáru.

Po tropických vedrech přinesla nyní na Pyrenejský poloostrov studená fronta z Atlantiku ochlazení, někde až o 15 stupňů. To by mělo pomoci hasičům.

Už v pondělí nařídily úřady preventivní evakuaci více než tisíce lidí z oblasti jen několik kilometrů severně od města Gandia, které je oblíbenou turistickou destinací. V noci na dnešek evakuovaly úřady dvoutisícovou obec Llutxent.

S ohněm v oblasti bojuje na 600 hasičů, pomáhá jim 25 vrtulníků a letadel s vodou. Požár se rozšířil i do přírodního parku Surar s letitými korkovými duby.

Témata:  požáry ve Španělsku Španělsko

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy