Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko se potýká s lesním požárem, tisíce lidí musely utéct

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Madrid - Tisíce lidí včetně turistů muselo ve španělském resortu Javea utéct před požárem. Oheň postupuje dále k jihovýchodnímu pobřeží, zatím se ho hasičům nedaří dostat pod kontrolu.

V provincii Alicante na jihovýchodě Španělska bojují hasiči s několika lesními požáry najednou. Oheň se začal šířit v noci na neděli, první ohlásili lidé u města Benitatxell.

Odsud se požár, který policisté považují za "podezřelý", rozšířil dále k pobřeží. Nejméně dva tisíce lidí musely úřady evakuovat z nedalekého letoviska Javea (také známého jako Xabia), oheň zasáhl i město Benidrom.

Požár podle odhadů úplně zničil nejméně dvacet domů, číslo ale zřejmě ještě poroste. Hotely a apartmány museli opustit i turisté, kteří popsali, že seděli u bazénu, když se oheň přiblížil a policie nařídila evakuaci.

Hasičům se zatím nepodařilo dostat plameny pod kontrolu, natož požár uhasit. Bojují s nimi stovky hasičů, nad městem stále přelétají vrtulníky, které chrlí vodu. Práci jim stěžují i vysoké teploty, které v oblasti panují.

Španělský červený kříž už povolal asi 50 dobrovolníků, kteří pomáhají evakuovaným. Azyl jim poskytly hotely, restaurace i školy.

Podle vyšetřovatelů vypukly v sobotu v podvečer tři požáry asi po dvou hodinách - okolo čtvrté v Cumbre del Sol, po šesté v Granadella a v půl deváté u Playa del Arenal. Podle španělského deníku Diario Informacion už jeden z policistů uvedl, že oheň má určitě na svědomí žhář.

Témata:  požáry ve Španělsku Španělsko požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy