Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portugalsko a Španělsko znovu zasáhly lesní požáry. Hlášeno je devět mrtvých, dva lidé uhořeli v autě

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Lisabon - V Portugalsku a na severovýchodě Španělska se v neděli rozhořely lesní požáry. Zahynulo již devět lidí. Politik tvrdí, že požáry byly založeny úmyslně. S plameny zápolí tisíce hasičů, práci jim ztěžuje silný vítr.

Nejméně šest obětí si vyžádaly požáry v Portugalsku, kde premiér Antonio Costa vyhlásil "stav veřejné katastrofy". S 26 požáry ve středu a na severu země přes noc na dnešek bojovalo 3700 hasičů.

Čtyři lidé zemřeli v distriktu Coimbra (200 kilometrů severně od Lisabonu). Jeden z nich během dopravní nehody, když se pokoušel před plameny ujet.

Tuto vlnu požárů zapříčinila "teplota výrazně přesahující sezonní průměr a dlouhodobé sucho," uvedla mluvčí portugalského úřadu pro civilní ochranu Patricia Gasparová.

Na španělské straně zemřely tři osoby v Galicii na severozápadě země, kde tisíce požárníků a vojáků zasahovaly proti v noci na dnešek proti 15 požárům. Novináře o tom informoval šéf galicijské vlády Alberto Núñez Feijóo. Dva lidé uhořeli v autě u města Nifrán, když se pokoušeli plamenům uniknout, informoval tamní starosta. "Bylo to tak nenadálé, šílené," komentoval řádění živlu.

Feijóo v soukromé televizi La Sexta dodal, že plameny rozdmýchával nárazový vítr o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu související s doznívajícím hurikánem Ophelia. Politik má za to, že vícero požárů někdo založil úmyslně. "Jedná se o úmyslně založené požáry, jejich původci si byli vědomi toho, co způsobují," řekl. Pět požárů u města Vigo, kde žije 300.000 osob vedlo k evakuaci nákupního centra a továrny PSA Peugeot Citroën.

Témata:  požáry ve Španělsku Portugalsko Španělsko požáry

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy