reklama

Město má strategickou polohu - leží jihozápadně od Kábulu, který spojuje s jižní částí země. Zraněno nebo zabito bylo během bojů kolem stovky vojáků. Při leteckém útoku v neděli bylo zabito zhruba pět desítek ozbrojených islamistů.

Svědci, kteří z města utekli do Kábulu, uvedli, že ulice jsou plné mrtvých. Podle afghánského ministerstva vnitra zemřelo nejméně 15 civilistů a 400 jich bylo v bojích raněno. 


Afghánskou vládu útok podle diplomatů sídlících v Kábulu zaskočil. Prezident Ašraf Ghaní veřejně reagoval až po 72 hodinách - oznámil na twitteru, že do města budou vyslány posily. Představitelé města přitom vládu před bezpečnostním rizikem útoku celé měsíce varovali. Událost a pomalá reakce vlády vyvolaly prudkou reakci veřejnosti. Někteří přispěvatelé na sociálních sítích volají po tom, aby Ghaní odstoupil.

Zprávy z Ghazní jsou stále kusé, protože tálibové zničili telekomunikační věž. Svědkové popsali televizi Tolo News velké krveprolití a ničení města.

Islamisté se usadili v obytných čtvrtích, kde bourají zdi, aby se mohli městem snadněji pohybovat. Jakýkoli zásah bezpečnostních sil proti nim komplikuje přítomnost civilistů. "Ozbrojenci vědí, že naše síly neútočí na civilisty, a tak při pohybu městem, při němž zapalují budovy, užívají mladé muže jako lidské štíty," uvedly dnes afghánské úřady.

Povstalci ovládli také okresy Chavádža Omarí na sever od města Ghazní a Adžrastán na západě provincie Ghazní, odkud úřady hlásí desítky mrtvých či nezvěstných členů afghánských bezpečnostních složek.