Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojovníci Talibanu obsadili velkou část vojenské základny v Afghánistánu, zmocnili se tanků a munice

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Tálibán obsadil velkou část vojenské základny Čanajíha v severoafghánské provincii Farjáb. Islamisté se během ofenzivy, kterou zahájili v neděli, zmocnili tanků a munice, uvedl šéf provinční rady Muhammad Táhir Rahmání.

"Nedokázali jsme se na místo dostat. Velké části základny má stále pod kontrolou Tálibán," řekl Rahmání.

Islamisté zabili nejméně deset vojáků, 40 dalších vzali do zajetí. Během bojů zemřelo 30 tálibů. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

Pátým dnem také pokračují boje o město Ghazní, které leží jihovýchodně od Kábulu na hlavním tahu do Kandaháru. Střety si vyžádaly přes 300 mrtvých. Pozemní operace afghánských vojáků mají leteckou podporu amerických sil. Tálibán odřízl telekomunikaci a dodávky elektřiny i vody. Řada obchodů, domů a vládních budov byla zničena. V nemocnicích dochází zdravotnický materiál.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy