Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští poslanci chtějí jednotný rámec pro boj proti nekalým obchodním praktikám

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Evropští poslanci chtějí po Evropské komisi, aby připravila jednotný rámec pro boj proti nekalým obchodním praktikám v obchodním řetězci.

Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes v první den plenárního zasedání projednávají poslanci. Na nerovné vztahy mezi malými a velkými subjekty v dodavatelském řetězci upozorňují europoslanci již řadu let.

"Samoregulační mechanismy, které fungují v některých zemích EU, nejsou dostatečnou platformou pro to, aby se na ní dal stavět boj proti nekalým praktikám na unijní úrovni," řekla ČTK europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) ke zprávě, o níž poslanci mají hlasovat v úterý. A dodala, že je třeba minimálně nekalé praktiky celounijně definovat.

V současné době k lepšímu postavení malých dodavatelů pomáhají takzvané iniciativy dodavatelských řetězců (SCI), v nichž jsou sdruženy asociace producentů podle různých oborů z více členských zemí. "SCI dokážou nastavit rovnocenné vazby mezi jednotlivými dodavateli lépe než směrnice či nařízení," domnívá se europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Témata:  europoslanci EU obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy