Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský premiér Conte vyhlásil v Janově výjimečný stav, potrvá 12 měsíců

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Foto: Twitter

Janov - Italský premiér Giuseppe Conte dnes vyhlásil v regionu Ligurie, kde leží Janov, 12měsíční výjimečný stav. Úřady brzy rozhodnou, zda správce dálničního úseku přijde o licenci.

Kromě výjimečného stavu ohlásil premiér také den státního smutku, který "bude korespondovat se dnem pohřebních obřadů pro zesnulé". Předseda vlády potvrdil, že úřady v tuto chvíli evidují 39 obětí a 16 zraněných, z nichž devět zůstává ve vážném stavu.

Na tiskové konferenci po mimořádné schůzi s ministry Conte také oznámil, že úřady nebudou čekat až na ukončení trestního vyšetřování. "Zahájíme proces vedoucí ke zrušení koncese firmě Autostrade (per l'Italia)," řekl Conte. "Nemůžeme čekat na justici," dodal.

Po odebrání licence už dnes volal italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Autostrade per l'Italia prý nedostála svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy o provozování Morandiho mostu. Toninelli také mluvil o pokutě, která by mohla dosáhnout až 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč).

Témata:  Itálie zřícený most v Janově (14.8.2018) Giuseppe Conte

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy