Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie se při státním pohřbu loučila s oběťmi pádu mostu

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Janov (Itálie) - V pavilonu Jeana Nouvela na janovském výstavišti dnes krátce před polednem začal státní pohřeb 18 lidí, kteří byli mezi 41 oběťmi úterního pádu Morandiho mostu.

Smuteční obřad slouží janovský arcibiskup Angelo Bagnasco, ceremonie se účastní i italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte. Na pohřeb dorazilo asi 5000 lidí, kromě pozůstalých i představitelé samosprávy, zástupci záchranářů nebo hráči dvou janovských fotbalových klubů.

V popředí pavilonu je vystaveno 18 rakví pokrytých záplavou květin a věnců, trikolorami v národních barvách i plyšovými hračkami a dalšími osobními věcmi zemřelých. Nejmenší rakev patří nejmladší oběti, osmiletému chlapci Samuelovi.

Ještě před začátkem pohřbu si vysloužili obrovský aplaus z auditoria příslušníci záchranných složek, kteří na obřad dorazili. Viditelně dojatí hasiči a zdravotníci kondolovali některým příbuzným obětí, společně s italskými předními politiky.

Na pohřbu je prezident Mattarella, který dopoledne navštívil místo neštěstí a mluvil tam se záchranáři, kteří dosud prohledávají trosky. Dnes v noci z nich vyprostili automobil, v němž zahynula tříčlenná rodina.

Témata:  Itálie zřícený most v Janově (14.8.2018)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy