Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v Indii vyhnaly z domova milion lidí

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Tiruvanantapuram (Indie) - Záchranáři v jihoindickém státě Kérala se dál snaží vypořádat s následky mohutných záplav. Ty z domovů vyhnaly přes 800 tisíc lidí.

Na 100.000 obyvatel odřízla velká voda od světa a kolem 10.000 lidí dál čeká na záchranu na střechách budov, kde našli poslední útočiště před stoupající hladinou. Oznámil to dnes ministr zemědělství kéralské vlády Sunil Kumár. Počet mrtvých přesáhl 350.

Vláda se podle Kumára společně se záchranáři snaží dostat všechny ohrožené osoby do bezpečí a těm, které záplavy uvěznily v zatopených domech nebo odříznutých vesnicích, dopravuje pomocí vrtulníků zásoby vody, potravin a léků. Zásilku 1,5 milionu litrů nedostatkové pitné vody vezou do Kéraly rovněž dva cisternové vlaky ze sousedních států Madhjapradéš a Maháráštra.

Záchranáři používají při svých operacích stovky lodí, protože do některých měst a obcí se jinak než po vodě či vzduchem nelze dostat. Zničené jsou desítky tisíc kilometrů silnic, spadlo i 134 mostů. Kritická situace je například ve dvacetitisícovém městě Čengannúr, které zaplavila řeka Pamba. Na pomoc tam čeká kolem 5000 uvězněných lidí, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Indie povodně v Indii povodně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy