Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třetina Rusů dodnes schvaluje okupaci Československa

Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Leonid Iljič Brežněv, byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruské nezávislé sociologické středisko Levada udělalo průzkum v předvečer 50. výročí srpnové intervence do Československa. 36 procent Rusů považuje invazi za oprávněnou.

Zatímco 45 procent dotázaných mělo problém vyjádřit se, o co před 50 lety šlo, podle pětiny dotázaných vše zavinily "podvratné akce" Západu proti socialistickým státům. Skoro čtvrtina usoudila, že protisovětsky naladění politici v tehdejším Československu se pokusili o převrat, čehož důsledkem byl vpád vojsk. A skoro pětina Rusů si myslí, že v Československu vypuklo "povstání proti režimu, nastoleného Sovětským svazem".

"Výsledky průzkumu svědčí o tom, že se Rusko vrací k propagandě v duchu Brežněvovy éry," usoudil ředitel střediska, sociolog Lev Gudkov. 

Jen každý desátý z dotázaných ve věku od 18 do 35 let měl ponětí o událostech pražského jara 1968. "Mladí lidé nevědí a nechtějí vědět, co se stalo," usoudil Gudkov. "Myslím, že to je projev všeobecné amorálnosti velmoci, což se stalo základem pro ruskou imperiální obrodu za (prezidenta Vladimira) Putina a v podmínkách podpory pro anexi Krymu," dodal sociolog.

"Hlavními stoupenci násilného potlačení pražského jara byly NDR (východní Německo) a Polsko, jejichž vůdci se báli, aby se "jarem" nenakazily jejich země. Ale příčinou operace, známé pod krycím názvem Dunaj, se staly obavy sovětského vedení z možné ztráty kontroly nad Československem," poznamenal v připomínce výročí invaze internetový list Gazeta.ru. "Pražské jaro zahubil politický pluralismus, zaváděný Dubčekem. Hospodářské reformy Moskvu moc neznepokojovaly," dodal.

Témata:  VIII.68 Rusko průzkumy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy