Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prestižní deník se podíval na situaci v Česku, zděsil se

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Curych - Podle mezinárodně respektovaného švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se potlačení pražského jara v srpnu 1968 projevuje v celé Evropě ještě dnes. V komentáři zmiňuje i českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše.

"Brutální konec československého reformního experimentu pohřbil i naději na něžnou změnu ve východním bloku. Zničená důvěra se dodnes zcela nevrátila - s důsledky pro celou Evropu," píše NZZ.

Cenou za události roku 1968 bylo podle listu zatuhnutí. "Ztracená desetiletí také znamenala, že východoevropské satelitní státy za 'návrat do Evropy' draze zaplatily: hospodářsky nekonkurenceschopné, intelektuálně vykrvácené a společensky otřesené se podrobily 'šokové terapii' západních expertů," píše deník.

Místo organické změny tak nastala revoluce, která sice přinesla svobodu, ale zanechala za sebou také poražené. Toho se podle NZZ dá snadno využít. "Jak v Polsku, tak v Česku se dnes vůdčí politici staví do role lidových tribunů v tažení proti elitám. Rovněž silná skepse vůči EU je živena nejen migrační politikou, ale také pocity méněcennosti a zášti vůči mocným 'starým' zemím EU," píše NZZ.

"Jen tak lze vysvětlit, že v osobě Andreje Babiše je dnes šéfem vlády miliardář, mediální magnát a bývalý agent tajné služby. K jeho spojencům patří Rusku nakloněný prezident Miloš Zeman a nereformovaná komunistická strana," popisuje situaci v Česku švýcarský deník, podle něhož taková konstelace neumožňuje důstojnou připomínku 50. výročí tragédie.

"Zeman nechce mít žádný projev, aby nerozhněval Putina. Hrozí, že léto 1968 se stane hříčkou geopolitiky - další smutné znamení jeho aktuálnosti," uzavřel Neue Zürcher Zeitung.

Témata:  VIII.68 Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy