Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Řecku a Itálii v létě západonilská horečka zabila už 22 lidí, infikovaní komáři jsou i v ČR

Komár
Komár
Foto: Reprofoto YouTube

Atény - Na západonilskou horečku, kterou přenáší komáři už letos v Řecku a Itálii zemřelo 22 lidí. Dva mrtvé ohlásilo také izraelské ministerstvo zdravotnictví, které zaznamenalo 68 případů nákazy, což je dvakrát více než minulý rok. Čtrnáct z infikovaných je ve vážném stavu.

Většině Řeků, kteří letos infekci podlehli, bylo přes 70 let. S odvoláním na řecké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KEELPNO) o tom dnes informovala agentura Reuters.

V Řecku se západonilská horečka vyskytuje od roku 2010, kdy se jí nakazilo 262 lidí a 35 z nichž zemřelo. O dva roky později v důsledku nákazy zemřelo šest ze 48 infikovaných. V letech 2015 a 2016 úřady žádný výskyt této infekce nezaznamenaly. Letos úřady zaznamenaly 107 infikovaných, což je nejvíce od roku 2012, a 11 úmrtí.

Podle Italského národního ústavu zdraví se letos virem v Itálii nakazilo 255 osob. Poslední z 11 italských obětí byla 77letá žena, která nákaze podlehla ve čtvrtek v nemocnici v Mantově.

Mladá fronta Dnes na jaře uvedla, že se na jihu Moravy vyskytují komáři, kteří virus mají v organismu. Podle odborníků se ale v tuzemsku virus na člověka nepřenesl.  "V minulosti byl diagnostikován pouze jeden pravděpodobný případ s místním přenosem v roce 2013 a dvě importovaná onemocnění v roce 2007 z Kypru a z Tanzanie," uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ).

U většiny lidí, kteří se západonilským virem nakazí, se neprojeví žádné symptomy, a tito infikovaní se tedy do statistiky nedostanou. Zhruba 20 procent nakažených dostane horečku a vykazuje další symptomy - mají vyrážku, bojí je hlava a v ojedinělých případech mohou dostat i zánět mozkových blan.

Vážné onemocnění propukne jen u jednoho procenta infikovaných, uvedlo americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Na tuto infekci neexistuje žádná specifická léčba.

Témata:  Itálie Řecko Izrael

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy