Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová migrační krize? Situace ve Venezuele je srovnatelná se Středomořím

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva/Caracas - Kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu uprchlo v posledních letech z Venezuely na 2,3 milionu lidí. Exodus migrantů z této země se blíží krizi srovnatelné s migrační vlnou ve Středomoří. Ve svém prohlášení to dnes podle agentury Reuters uvedla OSN.

Kvůli migrantům z Venezuely teď narůstá napětí v sousedních zemích. O situaci kolem migrační vlny mají příští týden v kolumbijské metropoli Bogotá jednat zástupci Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

OSN už dříve oznámila, že počty prchajících Venezuelanů jsou alarmující, a varovala před humanitární krizí v celé Jižní Americe.

Zpřísnění požadavků pro vstup do země tento měsíc schválily Peru a Ekvádor. Venezuelci tak nově pro překročení hranic musí mít platné pasy, doposud jim stačil jakýkoliv osobní doklad. Mnozí z nich pasy nemají, jeho získání je totiž složité a trvá i roky.

Podle mluvčího Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joela Millmana je nyní potřeba zmobilizovat finanční a další prostředky pro řízení migračního toku. "Tohle míří ke krizovému momentu, který jsme viděli v ostatních částech světa, především ve Středomoří," uvedl dnes Millman na tiskové konferenci.

Venezuela dříve patřila mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky, nedokázala se však vyrovnat s propadem cen ropy. Korupce a špatné hospodaření pod vedením socialistické vlády pak za posledních 20 let způsobily, že se země ocitla v zatím nejhorší ekonomické krizi. 

Témata:  Venezuela uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy