Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli tvrdému brexitu nebude sperma? Neplodní Britové začínají panikařit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Jeden z dokumentů, které tento týden představil britský ministr pro brexit Dominic Raab a které mají připravit Spojené království na možnost odchodu z EU bez dohody, obsahuje upozornění, že by mohly nastat problémy v reprodukční medicíně.

Británie podle zmíněného dokumentu loni dovezla 3000 dávek mužského spermatu z Dánska, malé množství z dalších evropských zemí a 4000 vzorků ze Spojených států. Z unijních zemí do Británie loni putovalo také zhruba 500 vajíček a embryí, uvedla agentura AFP.

Pokud jednání o dohodě mezi Londýnem a Bruselem selžou, nebude se unijní legislativa týkající se krve, tkání a buněk na Británii vztahovat, a dovážet tak na jejím základě spermie a vajíčka nebude možné. Britské spermobanky by musely po 29. březnu příštího roku s evropskými partnery uzavřít nové zvláštní smlouvy.

V Británii výrazně klesl počet dárců spermatu poté, co muži přišli zákonem z roku 2005 o právo na anonymitu.

Podle Geethy Venkatové, ředitelky jedné z klinik reprodukční medicíny v Londýně, začínají britské páry, které potřebují k otěhotnění sperma od dárce, panikařit. Legislativní změny ve Spojených státech totiž způsobily, že sperma z USA doputuje do Británie až za tři měsíce, zatímco z Dánska v současnosti dovezení vzorku trvá jen týden. 

"Pokud nastane brexit bez dohody, nevíme, co se stane," upozornila ředitelka reprodukční kliniky. "Už tak je to stresující procedura a tohle to jen zhorší," dodala.

Témata:  Brexit umělé oplodnění Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy