Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z lodi Diciotti se vylodilo všech 150 migrantů, postará se o ně katolická církev, Irsko a Albánie

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Všichni migranti z italské lodě Diciotti, která pět dní kotvila na Sicílii, se nakonec mohli vylodit. O většinu z nich se postará italská katolická církev, část uprchlíků přijme Irsko a Albánie. Prokurátor ze sicilského města Agrigento Luigi Patronaggio zahájil formální vyšetřování ministra vnitra Mattea Salviniho.

Migranti byli na lodi v přístavu v Katánii od minulého pondělí, jelikož je italská vláda odmítala vpustit na pevninu, dokud další členské země EU nepřislíbí, že část běženců přijmou. 

Salvini oznámil, že Irsko přijme 20-25 migrantů, Albánie dalších 20 a o ostatní se v Itálii postará katolická církev, což podle něj nebude "italského daňového poplatníka nic stát". 

Sicilský prokurátor podezírá Salviniho z "únosu, nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci". Ministr to pro agenturu ANSA komentoval slovy, že je "ostuda", když je zahájeno vyšetřování proti politikovi, který se snaží chránit hranice země.

Už v sobotu bylo z lodě na základě doporučení lékařů propuštěno 13 migrantů, kteří následně byli převezeni do nemocnice. Podle italských médii byli mezi těmito migranty tři lidé, u kterých bylo podezření na nákazu tuberkulózou, a další dva, kteří zřejmě dostali zápal plic.

Dalších 137 migrantů opustilo loď dnes a mají být přepraveni do zařízení v Messině, odkud si je přeberou církev, Irsko a Albánie.

Témata:  uprchlíci Itálie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy