Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potyčky v afghánské vládě. Ministři rezignovali, prezident demise nepřijal

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Agentura Reuters uvedla, že v sobotu rezignovali dva afghánští ministři a šéf bezpečnostního velitelství. Prezident Ašraf Ghaní jejich demise ale nakonec nepřijal.

Šlo o ministra obrany Tárika Šáha Bahrámího, ministra vnitra Vajse Ahmada Barmaka, šéfa státního bezpečnostního velitelství Masúma Stanekzáího a bezpečnostního poradce prezidenta Muhammada Hanífa Atmara.

Poslední z mužů oznámil, že hodlá odstoupit z funkce už v sobotu odpoledne a Ghaní pak do jeho funkce jmenoval současného afghánského velvyslance v USA Hamdulláha Muhiba.

Ghání požádal trojici mužů, jejichž rezignaci nepřijal, aby "pracovali na zlepšení bezpečnostní situace v zemi".

Podrobnosti o zmíněných sporech týkajících se bezpečnostní situace v zemi dosud nebyly oznámeny. V uplynulém týdnu se ale afghánská vláda odmítla zúčastnit mezinárodních mírových rozhovorů s Tálibánem, které chce 4. září v Moskvě uspořádat Rusko. 

Témata:  Ašraf Ghání Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy