Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán a Sýrie podepsaly dohodu o vojenské spolupráci, Američany vyzval Asad k odchodu

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek/Teherán - Írán je v syrské občanské válce stejně jako Rusko spojencem prezidenta Bašára Asada. Ministři obrany Íránu a Sýrie dnes podepsali dohodu o vojenské spolupráci obou zemí. To se nebude líbit USA a Izraeli.

Informovala o tom íránská agentura Tasním, žádné další podrobnosti k dohodě ale neposkytla. 

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton minulý týden řekl, že by Írán měl své vojáky ze Sýrie stáhnout. 

Asad naopak upozornil, že bez pozvání na syrském území působí američtí vojáci, a že to jsou tedy oni, kdo by měl odejít. Američané jsou na severu a východě, kde působí arabsko-kurdská koalice, kterou USA podporovaly v boji proti Islámskému státu (IS).

Koncem roku 2016 bylo podle analytického institutu Gatestone v Sýrii až 15.000 íránských vojáků nebo gardistů. Pod íránské velení v Sýrii operovalo kolem 70.000 vojáků včetně členů ozbrojených složek, k nimž patřily spojenecké skupiny jako libanonský Hizballáh nebo irácké šíitské milice.

Témata:  Sýrie Írán Bašár Asad USA

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy