Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tálibán se zmocnil dalšího území v Afghánistánu, při bojích zemřely desítky lidí

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Tálibán převzal v Afghánistánu vládu nad dalším územím. Boje v okrese Ghúrmáč v provincii Farjáb na severu země si tento týden vyžádaly desítky mrtvých z řad afghánských vojáků i islamistů.

Když se afghánská armáda v pondělí stahovala z okresu Ghúrmáč do provinční metropole Majmaní, přepadli povstalci její konvoj čítající zhruba 80 vozidel. Nejméně 25 vojáků zabili, 20 zranili a 16 vzali do zajetí, sdělil představitel provinční vlády Sadžíd Abdul Hášemí.

Při odvetných náletech afghánské armády na pozice Tálibánu ve zmíněné oblasti zahynulo 54 radikálů a desítky dalších utrpěly zranění.

Rada bezpečnosti OSN v pondělí vyzvala Tálibán, aby vyhlásil nové příměří, jak navrhl prezident Afghánistánu Ašraf Ghaní. Rada také apelovala na Tálibán, aby "přijal únorovou nabídku afghánské vlády a zahájil přímé mírové rozhovory bez předchozích podmínek či hrozeb násilí".

Rusko plánovalo 4. září uspořádat mírové rozhovory o Afghánistánu a k jednání s Tálibánem v Moskvě pozvalo 12 zemí, včetně USA. Afghánská vláda ale pozvání odmítla s tím, že "rozhovory by měli organizovat a vést Afghánci". 

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy