Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo nahradí Junckera? Merkelová má jasného favorita

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín/Brusel - Nástupcem Jeana-Claudea Junckera v čele Evropské komise se zřejmě stane místopředseda bavorské CSU a lídr lidovecké frakce v europarlamentu Manfred Weber. Má totiž podporu německé kancléřky Angely Merkelové, jejíž CDU je sesterskou stranou CSU.

Informaci listu Passauer Neue Presse mluvčí Merkelové nepotvrdila. Podle magazínu magazínu Der Spiegel chce Weber v nejbližší době svou kandidaturu v lidovecké frakci oznámit.

V případě potvrzení kandidatury by měl Weber po volbách do Evropského parlamentu v příštím roce slušné šance nahradit Junckera. Zvolení mu ale může zkomplikovat očekávaný úspěch protestních stran, kvůli němuž bude zřejmě sestavení většiny v Evropském parlamentu složitější než dosud. Předsedu komise nominují šéfové vlád a zemí EU a právě Evropský parlament ho pak musí potvrdit.

Ke spekulacím o novém šéfovi EK se ve čtvrtek vyjádřil i český prezident Miloš Zeman, který byl v televizi Barrandov dotázán na možnou kandidaturu Merkelové. "V Evropské unii je poměrně málo osobností. A to říkám jako člověk, který se občas s těmito lidmi setkává a nechci nikoho urazit. A Angela Merkelová, ať si o ní myslíme cokoli, je bezesporu výrazná osobnost," poznamenal Zeman s tím, že by se ani nezlobil, kdyby nahradila Junckera.

Témata:  Manfred Weber Evropská komise (EK) Angela Merkelová EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy