Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Jemenu, při němž zemřelo 50 lidí, byla chyba, přiznala koalice

Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Foto: army.mil

Rijád - Letecký útok arabské koalice v čele se Saúdskou Arábií, při kterém minulý měsíc zemřelo 51 lidí, včetně 40 dětí, neměl vojenské opodstatnění, staly se chyby.

Uvedl to dnes vyšetřovací orgán, který koalice ustavila. Osoby, které jsou za chyby zodpovědné, by měla koalice potrestat, sdělil podle agentury Reuters zástupce vyšetřovací komise Mansúr Ahmed Mansúr.

Při náletu v severojemenské provincii Saada, již kontrolují šíitští povstalečtí Húsíové, byl 9. srpna zasažen autobus vezoucí děti, který projížděl tržištěm.

Zástupce vyšetřovací komise dnes ale reportérům zopakoval, že autobus podle zjištění rozvědky převážel i "velitele Húsíů" a že při útoku někteří povstalci zemřeli.

Jednou z chyb bylo, že "rozkaz neútočit na autobus uprostřed civilního obyvatelstva přišel pozdě", uvedl Mansúr Ahmed Mansúr. Další chybou podle něj bylo, že "cíl nepředstavoval bezprostřední riziko a útok na autobus v obytné zóně nebyl v tu chvíli opodstatněný".

Uvedl také, že koalice těchto chyb lituje a v součinnosti s jemenskou vládou odškodní rodiny obětí. Zároveň jim vyjádřil soustrast.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy