Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duterte má Hitlera za šílence. Ještě nedávno se s ním srovnával

Adolf Hitler, 1938
Adolf Hitler, 1938
Foto: German Federal Archive

Jeruzalém - Filipínský prezident Rodrigo Duterte, který se v minulosti přirovnával k Adolfu Hitlerovi, dnes během návštěvy izraelského památníku holokaustu Jad Vašem označil nacistického diktátora za šílence. Podle agentury AP ještě přitom před pouhými dvěma lety srovnával svou protidrogovou kampaň provázenou mnoha oběťmi na životech s holokaustem a tvrdil, že bude "šťastný, až porazí" ve své zemi tři miliony drogově závislých lidí. Později se za svá slova omluvil.

Duterte, který je znám svými siláckými řečmi a je často obviňován z rozsáhlého porušování lidských práv ve své zemi, mluvil tiše a s úctou o obětech genocidy Židů. Prohlásil, že holokaust by se nikdy neměl opakovat a že "despotové" nemají v moderním světě místo.

"Nedokázal jsem si představit, že by někdo mohl poslouchat šíleného vůdce a nikdy jsem nemohl pochopit, že by se lidská bytost pouštěla do vyvražďování, do zabíjení starých mužů, žen a dětí. Doufám, že se to nebude opakovat," prohlásil Duterte.

Protidrogové tažení zahájil na Filipínách Duterte v červenci 2016. Policejní násilí si od té doby vyžádalo více než 4200 obětí na životech, dalších 131.500 lidí bylo zatčeno. Aktivisté za lidská práva ale tvrdí, že skutečný počet obětí může být mnohem vyšší a že mezi mrtvými jsou nevinní lidé.

Spojené státy, Evropská unie a další země Duterteho za násilí kritizují a vyzývají Filipíny, ať krveprolévání zastaví. Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) počátkem února oznámil, že zahájí předběžné vyšetřování údajných zločinů proti lidskosti, ke kterým dochází během protidrogového tažení.

"Máme stejnou vášeň pro mír," tvrdil dnes Duterte na společné tiskové konferenci s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který zdůraznil dlouhé přátelství obou zemí. Netanjahu připomněl, že Filipíny po druhé světové válce přijímaly židovské uprchlíky a byly jediným asijským státem, který hlasoval pro založení státu Izrael. Duterte zase poděkoval Izraeli za to, že poskytl pracovní příležitosti asi 28.000 Filipíncům a za další pomoc Filipínám.

Za přítomnosti obou politiků bylo mezi oběma zeměmi podepsáno několik smluv, z nichž nejdůležitější je podle AP dohoda o dodávce izraelských zbraní na Filipíny.

Témata:  Adolf Hitler Izrael holocaust Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.