reklama

"Kategoricky popíráme, že se italské speciální jednotky připravují na intervenci v Libyi. Itálie dál pozorně sleduje vývoj situace na místě... a spolu se Spojenými státy, Francií a Británií vyzvala k okamžitému ukončení bojů," uvedla v komuniké italská vláda.

"Vylučuji vojenské zásahy, které nic neřeší. A to by měli pochopit i ostatní," potvrdil i Salvini. "Někdo za tím (za nestabilní situací v Libyi) bezpochyby stojí. Nic se neděje náhodou. Obávám se, že někdo z egoistických národních ekonomických důvodů ohrožuje stabilitu Afriky a potažmo i stabilitu Evropy.

Na otázku novinářů, zda měl na mysli Francii, Salvini reagoval: "Myslím toho, kdo začal válku, ke které nemělo dojít, organizuje volby, aniž vyslechne spojence, OSN či Libyjce."

"Zeptejte se v Paříži," reagoval Salvini na dotaz, zda Libyi stále pokládá za bezpečný přístav, tedy místo, které dokáže běžencům poskytnout ochranu.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety - ten na východě neuznává vládu v Tripolisu, která má podporu OSN.