Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel zakladatel teroristické sítě Hakkání, jeho věrní v Afghánistánu bojují proti vládě i NATO

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Hnutí Tálibán dnes oznámilo, že po dlouhé nemoci zemřel zakladatel sítě Hakkání, která je na radikální afghánské hnutí napojena. Podle některých zdrojů byl přitom Džalaluddín Hakkání již delší dobu po smrti, informovala dnes agentura AFP. Síť Hakkání v Afghánistánu bojuje proti vládním silám i vojákům Severoatlantické aliance.

Síť Hakkání má podle odhadů 4000 až 15.000 bojovníků a udržuje těsné vztahy s Tálibánem i Al-Káidou. Podle agentury Reuters se jedná o jednu z nejmocnějších a nejobávanějších povstaleckých skupin v Afghánistánu. Na svědomí má řadu pumových a dalších útoků na afghánské a zahraniční vojáky z posledních let.

Zprávy o smrti Hakkáního se pravidelně vynořují již několik let a nelze je nezávisle ověřit. Mluvčí Tálibánu dnes agentuře AP řekl, že Hakkání zemřel v pondělí na území Afghánistánu.

Džalaluddín Hakkání svou síť založil v 70. letech 20. století. V době sovětské okupace Afghánistánu se mocný afghánský klan Hakkání vyzbrojil s vydatnou podporou americké a pákistánské špionáže.

Před několika lety se operačního vedení sítě Džalaluddín Hakkání vzdal ve prospěch svého syna Siradžuddína, který je zároveň zástupcem vůdce hnutí Tálibán.

Témata:  Tálibán Afghanistán terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy