Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympiáda a virus zika: Organizační výbor se nákazy nebojí

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro/Ženeva - Organizační výbor letních olympijských her v Riu de Janeiro během zkoušek nezaznamenal jediný případ nákazy virem zika mezi 17.000 sportovci a personálem.

Informovala o tom agentura Reuters s tím, že nové vědecké odhady považují riziko nákazy mezi očekávaným půl milionem sportovců a fanoušků, kteří do Brazílie na hry zamíří, za velmi nízké. Za týden se kvůli viru opět sejde krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO), aby svůj pohled na situaci znovu vyhodnotil.

Krizový výbor, který je složen z nezávislých odborníků, na své únorové schůzce kvůli viru zika vyhlásil celosvětový stav nouze, což WHO naposledy učinila v roce 2014 kvůli ebole. Mluvčí WHO Christian Lindmeier dnes řekl, že příští úterý výbor prověří nové důkazy, a to i v souvislosti s olympiádou, a velmi pravděpodobně přehodnotí svá cestovní doporučení.

Někteří odborníci kvůli viru vyzvali k odkladu či k přemístění olympijských her. Jistá výzkumná skupina ze Sao Paula ale ve svém aktuálním odhadu předpokládá, že se během her nakazí zikou nejvíce 15 zahraničních návštěvníků.

Tento odhad odpovídá dubnovým závěrům jiné skupiny vědců z univerzity v Sao Paulu, kteří očekávají maximálně 16 případů. Ani jedna ze studií ale nevyhodnocuje případné dopady návratu nakaženého do vlasti, na což mnozí kritici upozorňují.

Témata:  Brazílie virus Zika Olympijské hry 2016

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy