Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státy V4 v budoucnu propojí rychlostní železnice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: České dráhy

Krynica-Zdrój (Polsko) - Státy visegrádské skupiny (V4) se dohodly, že je propojí rychlostní železnice. Povede z Budapešti přes Bratislavu a Brno do Varšavy a mělo by být možné po ní jezdit rychlostí až 250 km za hodinu.

Ministerstva dopravy Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky zadají studii proveditelnosti stavby, řekl dnes agentuře MTI na jednání v polské Krynici maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó.

Studie by podle ministra měla být hotova příští rok na podzim. Maďarská vláda na ni vyčlení 1,5 miliardy forintů (117,8 milionu Kč).

Szijjártó se v Polsku účastní 28. Krynického ekonomického fóra, kterému se přezdívá východoevropský Davos. Podle webu českého velvyslanectví ve Varšavě jde o největší konferenci tohoto typu v regionu střední Evropy. Pravidelně se jí účastní zástupci ekonomických a politických elit nejen z těchto zemí. Z Česka se do Krynice vydal ministr dopravy Dan Ťok.

Témata:  Visegradská čtyřka železnice Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy