reklama

"Celá Evropa je v situaci, kdy máme dohromady 22 milionů uprchlíků a kdykoli hrozí riziko, že budou hledat cestu do Evropy," prohlásil Hahn. Eurokomisař hovořil na dvoudenním setkání zástupců ELS, které končí dnes. Podle agentury APA hovořilo vedení frakce o obsahových a neformálně také o personálních otázkách souvisejících s volbami do Evropského parlamentu plánovanými na příští květen.

Hahn se ve svém referátu k zahraničněpolitickým otázkám vyslovil pro to, aby EU "vyvážela" bezpečnost, protože ochrana jejích vnějších hranic začíná daleko před nimi. Jedním z důvodů migrace totiž je ten, že rozdíl mezi životní úrovní v Evropě a v zemích v jejím bezprostředním sousedství jsou "giganticky velké".

Komisař, který má na starosti také otázky dalšího rozšiřování EU, se dnes vyslovil pro přijetí všech šesti států západního Balkánu do unie. Stabilita v regionu podle něj může být zaručena jen tehdy, pokud budou všechny tamní země členy EU.

Hahn vyzval k vyřešení všech dvoustranných sporů mezi zeměmi v oblasti před vstupem do EU. Vyzval například k podpoře kompromisního řešení sporu o název Makedonie, především pak k řešení sporu o Kosovo. V této otázce potvrdil svůj postoj, že by Bělehrad a Priština měly dostat možnost vyjednat si očekávanou výměnu území. Obě země si však musejí být podle Hahna vědomy, že mezinárodní společenství bude nalezené řešení akceptovat jen tehdy, když přispěje k větší stabilitě v celém regionu.

O řešení kosovského problému dnes v Bruselu jednají prezidenti Srbska Aleksandar Vučić a Kosova Hashim Thaçi.

Hahn dnes odmítl úvahy, že by se mělo s dalším rozšiřováním EU počkat až na dokončení vnitřních reforem EU. Oba procesy se podle něj musejí odehrávat souběžně, protože zaberou několik let. Konkrétně Hahn vyzval například k odstranění principu jednomyslnosti v zahraničněpolitických otázkách.