reklama

Dva ruští agenti byli podle médií zadrženi na počátku roku v Haagu a následně byli z Nizozemska vypovězeni. Zadržení muži nebyli totožní s těmi, které Británie před časem označila za pachatele atentátu na Skripalovy, uvedly švýcarský a nizozemský list. Alexandr Petrov a Ruslan Boširov podle britského tisku ovšem před březnovou otravou Skripalových často létali do Švýcarska. Stejně jako podezřelí v kauze Skripal byli i Rusové zadržení v Nizozemsku podle novin členy vojenské rozvědky GRU.

Tajné služby podle informací tisku přišly na to, že Rusové chtěli špehovat švýcarskou státní laboratoř ve Spiezu jihovýchodně od Bernu. V této specializované laboratoři se přitom analyzovaly vzorky nervově paralytické látky novičok, kterou byli otráveni bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije, ale i vzorky látek použitých při chemických útocích v Sýrii.

Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko. Podle premiérky Theresy Mayové šlo o operaci schválenou na nejvyšších místech ruského státu. Moskva jakýkoli podíl na otravě odmítá, podle ní chybějí k obvinění Ruska jakékoli důkazy. Moskva je také spojencem režimu syrského prezidenta Bašára Asada, kterého Západ viní z chemických útoků na území Sýrie.

Informace švýcarského listu Tages-Anzeiger o případu dvou ruských špionů potvrdila dnes švýcarská zpravodajská služba (NDB). Oba Rusové plánovali ilegální akce proti "švýcarské kritické infrastruktuře", uvedla mluvčí Isabelle Graberová. Nizozemské úřady se k případu nevyjádřily. Podle agentury Reuters ale 26. března informovaly, že vypoví ze země dva ruské agenty, kteří pracovali na ruské ambasádě v Haagu. Zda se jedná o osoby z kauzy kolem švýcarské laboratoře, ale není jasné.

"Považujeme taková falešná prohlášení zkrátka za absurdní a za nic jiného než pokus o podněcování protiruské atmosféry," uvedlo na žádost agentury Reuters o komentář k případu ruské velvyslanectví ve Švýcarsku.

Švýcarská laboratoř ve Spiezu patří se svou stovkou zaměstnanců k předním světovým vědeckým střediskům pro výzkum jaderných, chemických a biologických zbraní. Zakázky dostává mimo jiné od Organizace spojených národů či Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).