reklama

Ve městě Tuguegarao se 150.000 obyvateli byly podle televize BBC poničeny prakticky všechny budovy, přerušeny byly dodávky elektřiny i telefonické spojení. Mimo provoz je také letiště v Tuguegarau, které je klíčové pro dopravování humanitární pomoci postiženým. Úřady nicméně zatím nemají informace o případných obětech či zraněných. Preventivně evakuováno bylo zhruba 15.000 lidí.

V ohrožené části Filipín byly uzavřeny školy. Úřady podle agentury Reuters vyzvaly zhruba 5,2 milionu osob, kteří žijí v očekávané dráze tajfunu, aby nevycházeli z domovů.

V pátek vichr, který tajfun provází, dosahoval 200 kilometrů v hodině a v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Havajské středisko včasného varování před tajfuny proto označovalo Mangkhut za supertajfun. Po dopadu na pevninu ale živel zeslábl a nyní se podle střediska rovná čtvrté kategorii hurikánů v Atlantiku. Nadále tedy může být hodně destruktivní.

"Může zvedat auta, člověk nedokáže stát, dokonce ani se plazit proti takovému větru," prohlásil meteorolog Rene Paciente.

Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně. Filipínské úřady vydaly varování pro téměř všechny provincie na ostrově Luzon, včetně metropole Manily, což s sebou nese omezení v námořní a letecké dopravě.

Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, k filipínské provincii Cagayan dorazil v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí, uvedla agentura AP.

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v pondělí ráno místního času, pokud si udrží dosavadní kurz.

V jihočínské provincii Kuang-tung bylo zřízeno 3777 nouzových přístřešků a 100.000 místních obyvatel a turistů bylo přesunuto na bezpečnější místa či posláno domů. Provincie také povolala 36.000 rybářských člunů do přístavů, přerušeny byly i některé železniční a trajektové spoje.